ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi)

Güncelleme Tarihi: 17/12/2020

Madde Bağımlılığı Nedir?

Madde bağımlılığı, vücudun bir ya da birden çok  işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılmasıdır. Bu maddelerden zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.

MADDE BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ

- Bağımlılık yapan maddeyi düzenli biçimde kullanma,

- Daha mutlu ve rahat  olabilmek için madde kullanıma ihtiyaç duyma

- Maddeyi kullanamadığında huzursuz ve gergin olma,

- Ani ruhsal ve davranışsal değişimler gösterme,

- Olumsuz davranışsal değişimler gösterme ,

- Huzursuz  hassas,  gergin ve saldırgan davranışlarda artış, Kendini kontrol edememe,

- Maddeyi   kullanmadığında   fiziksel  olarak  hastalık belirtilerine benzer belirtiler görülmesine

- Çevreyle ilişkilerde zayıflama veya kopma,

ÇEMATEM POLİKİNİĞİNE BAŞVURU

Çarşamba günleri ÇEMATEM  Polikliniğinde hastalarımız muayene olabilmektedir.

ÇEMATEM KLİNİĞİ

Kliniğimiz  18  yaş altı  gençlere  hizmet   vermektedir. 14 yatak kapasiteli olup, 1 yataklı engelli hasta odası, 2 yataklı yakın gözlem odası, grup terapi alanı, spor alanı,   yemekhanesi ve ziyaret alanı bulunmaktadır. Toplam kullanım alanı  900 metrekaredir.

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI   TEDAVİSİ

Hasta yatışına, ÇEMATEM polikliniğinde  hekimlerimiz   tarafından   hastanın yakınması ve bulgularına göre karar verilir.

Kliniğimizde hastalarımızın alkol ve madde bağımlılığıyla baş edebilmeleri için psikoloğumuz tarafından 15 oturumluk SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi programı)  eğitimi verilmektedir

Hastalarımız haftalık programa uygun olarak servis hemşirelerimizin gözetiminde mutfak faaliyetleri halk eğitim öğretmenlerimiz eşliğinde resim elişi, müzik, spor etkinlikleri gibi uğraş terapilerine katılmaktadır.

Hastanemiz   Sosyal  Hizmetler biriminde görevli sosyal hizmet uzmanları tarafından hastaya ihtiyaç halinde gerekli sosyal destek verilmektedir

Kliniğimizde hastaların boş saatlerini değerlendirmeleri, zihinsel ve bedensel gelişimleri  için  masa  tenisi, langırt, kondisyon bisikleti, yürüme bandı gibi spor aletlerinin yanı sıra, kelime ve strateji oyunları ve okumaları için kitaplar bulunmaktadır.